Abhyanga en shiroabhyanga

Abhyanga

De traditionele, zachte zeer ontspannende oliemassage uit de Ayurveda. Oorspronkelijk was deze massage ter voorbereiding op de intensieve diep reinigende Pancha Karma kuur, maar wordt al generaties tot vandaag de dag overal in India ook los hiervan uitgevoerd. Een traditie die van moeder op dochter wordt doorgegeven. Men masseert elkaar vaak wekelijks (!). De massage is geschikt voor iedereen, maar het meest voor mensen met:

  • veel stress,
  • een onregelmatig leven
  • snelle neiging tot paniek of angst
  • verteringsproblemen
  • gebrek aan concentratie
  • slaapproblemen
  • overmatig piekeren
  • opvliegerigheid en
  • neiging tot zichzelf overwerken. 

Volgens de Ayurveda is ontspanning de basis van gezondheid. Daar is de massage dan ook voor bedoeld. Zowel ter ontspanning als voor zuivering van het lichaam en voorbereiding om diepere zuivering effectiever te maken middels andere technieken (yoga, meditatie, medicatie, Pancha Karma, etc.). Het gaat dus niet alleen over fysieke gezondheid, maar ook emotionele en spirituele gezondheid. Stress, onverteerd eten of onverwerkte emoties blijven achter in het lichaam als het teveel is om op normale wijze af te voeren. Hiervoor wordt massage ingezet, om de afvoer daarvan te versterken en versnellen. De spieren worden gemasseerd, met strijkingen worden de energiebanen in het lichaam geactiveerd en door het cirkelen rondom drukpunten en chakra's worden de bijbehorende lichaamsfuncties gestimuleerd. 

 

Misschien heb je wel eens van chakra's gehoord. Je kan chakra's en drukpunten zien als knooppunten van energiebanen waarbij chakra's nog meer dan drukpunten ook een uitwerking hebben op je spirituele functioneren. Ieder chakra en drukpunt heeft zijn eigen focus en eigenschappen en is verbonden met een of meerdere lichaamsfuncties. De drukpunten lijken veel op de acapunctuurpunten uit de Chinese gezondheidsleer, er is zelfs discussie wie dit van wie heeft overgenomen. Net als in de Chinese gezondheidsleer, gaat de Ayurveda ook uit van de geneeskrachtige werking van deze punten. Bijvoorbeeld in geval van stress zullen bepaalde punten met meer aandacht worden behandeld, en in geval van zwangerschap of menstruatie zullen andere punten wat voorzichtiger worden benaderd of wordt het soms zelfs afgeraden*. 

 

Er wordt rijkelijk gebruik gemaakt van olie. Naast de warme en aangename eigenschappen op de huid, doet de olie nog meer met je. Het dringt diep door tot in je weefsels, en voedt je lichaam van binnenuit. Daarom is het heel belangrijk dat de olie op de behoefte van jouw lichaam wordt aangepast. Voorafgaand aan de massage krijg je daarom een vragenlijst die een beeld geeft van welke basisolie en geur bij jou het best passen. Dit is vergelijkbaar met de aromatherapie, waarvan de Indiërs ook beweren dat dit uit de Ayurveda komt. 

 

Al met al is het een zeer ontspannende, warme en persoonlijke massage die meer dan elke andere bekende massagevorm rekening houdt met jouw gesteldheid. Persoonlijker kan het niet. 

 

* Neem even contact op als dit bij jou het geval is, dan bespreken we de mogelijkheden.

Shiro abhyanga

Shiro betekent gezicht en is een onderdeel van bovenstaande (abhyanga) massage. Tijdens de shiro massage komen dezelfde punten op het hoofd, nek-, keel- en schoudergebied aan bod als bij abhyanga, maar dan wordt er meer de tijd voor genomen. De massage is vooral geschikt voor mensen met spanningsklachten, hoofdpijn, geheugen- of concentratieproblemen en  pijn of stijfheid in (hoofd-, nek-, keel-, en schouder-)spieren en gewrichten. Je ademhaling wordt rustiger, je energie wordt beter, de spanning rond het hoofd neemt in sterkte af en je huid krijgt een gezondere kleur. 

 

In de Ayurveda gaat met uit van drie verschillende lichaamstypen en soorten disbalans. Wanneer er een disbalans is gerelateerd aan stress, paniek, angst, vergeetachtigheid of een gevoel van niet goed gegrond zijn is er sprake van een Vata disbalans. De Vata energie bevindt zich voornamelijk rondom de darmen en op de 2e plek op het hoofd. Hier zijn veel drukpunten die Vata balancerend werken. De meest bekende zijn de slapen. Er zijn naast Vata balancerende drukpunten ook punten van de andere twee types (Pitta en Kapha) te vinden op het te behandelen gebied. Om beter te kunnen inschatten welke punten voor jou van belang zijn, word je ook bij deze massage gevraagd om een test te doen die bepaalt welke soort disbalans het meest op jou van toepassing is.

 

Zowel de drukpunten, als de spieren, energiebanen en huid worden liefdevol gemasseerd en verzorgd tijdens deze massage. Ook de hoofdhuid en het haar worden gemasseerd en gewassen met olie. Houd er rekening mee dat je haar los kan en dat je na de massage thuis misschien je haar wil wassen i.v.m. de hoeveelheid olie.