Ayurveda & verkoudheid

Het griepseizoen is weer begonnen. Waarschijnlijk zal het dit jaar wel een stuk heftiger zijn dan voorheen, gezien het vorig jaar zoveel minder was vanwege covid maatregelen en we op de influenza variant van 2020 nog weinig groepsimmuniteit hebben opgebouwd. Hopelijk valt het allemaal mee, maar nog steeds kan het dan handig zijn om wat extra tips of middeltjes in huis te hebben.

 

We zijn allemaal wel bekend met de neussprays, zowel de zoutoplossingen als xylometazoline (die verslavende weetjewel?). En paracetamol is ook zo’n middel waarvan we gewend zijn om naar te grijpen zodra je ziek of verkouden denkt te worden. Maar er is nog veel meer wat je kan doen, of misschien zelfs beter dan wat je zelf altijd al deed. In de afgelopen dagen ben ik zelf flink snotterig geweest, en heb het allemaal op mezelf uitgeprobeerd. Ik kon me niet herinneren dat ik zo verkouden was als gisteren, dus het was wel een flinke die ik te pakken had. Ik kon soms niet eens meer fatsoenlijk nadenken omdat het zo ‘’foggy’’ was in mijn hoofd. En dat heb ik dus in 24 uur weten terug te draaien naar alleen een loopneus. Bij deze alles wat ik met succes heb geprobeerd, geïnspireerd door de Ayurveda en Indiase huis-tuin-keuken middeltjes.

 

Zuivel laten staan

Dit is het allereerste wat je moet doen. Ben je een boterham met kaas aan het eten, of een chai latte aan het drinken, zet het maar even aan de kant. Zuivel zorgt namelijk voor een toename aan slijm, en daar heb je al zoveel van op het moment dat je verkouden bent. Daarnaast heeft zuivel ook een verkoelend effect, wat nu niet erg handig is, je wilt jezelf nu juist verwarmen en liever zelfs iets warmer krijgen dan je normaal van binnen bent. Zie laatste punt over warmte.

 

Paracetamol uitstellen

Ook dit, laat het maar even staan. Paracetamol is een geweldig hulpmiddel tegen pijn, of te hoge koorts, maar het zorgt er dus (ook) voor dat je temperatuur omlaag gaat. En zoals ik al in een eerdere blog over corona schreef, is een lagere lichaamstemperatuur een beter klimaat voor schimmels, bacteriën en virussen om zich in te vermenigvuldigen. Dus zolang het draaglijk is, houd die lichaamstemperatuur maar wat hoger, want dit vermoeilijkt de virale (griepvirus) vermenigvuldiging. Zelf zou ik die paracetamol wel pakken bij gevaarlijk hoge koorts, ik ben niet per definitie tegen westerse of medisch wetenschappelijke middeltjes 😉.

 

Kadha thee

Wil je indruk maken op je Indiase collega’s of vrienden? Als ze horen dat je voor jezelf kadha thee hebt gemaakt ben je binnen. Dit is naast kitcheri een van de meest typische middeltjes die hun moeder maakt zodra ze verkouden of grieperig zijn. Het is een thee van allemaal verwarmende, verhittende kruiden die helpen je lichaamstemperatuur een beetje omhoog te brengen, het slijm weg te branden, en je immuunsysteem een boost te geven. 

Ingrediënten:

  • 2cm verse geschilde gember
  • 5 kruidnagels
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 6 blaadjes verse basilicum of tulsi
  • 5cm aan kaneelstok
  • 1 tl aan zoethout stukjes of een heel stokje van zo’n 3cm
  • Honing

Bereiding:

Breng een hoeveelheid van 2 grote mokken water aan de kook. In de tussentijd plet/kneus je alle ingrediënten m.u.v. basilicum/tulsi en honing in een vijzel of koffiemolen tot je ze zo klein als mogelijk krijgt. Doe dit mengsel samen met de basilicum en tulsi bij het kokende water en laat net zolang koken tot de hoeveelheid vocht is gehalveerd. Filter met een klein zeefje (misschien dat een koffie filter ook wel lukt), of schenk gewoon in en wacht tot de losse kruiden naar de bodem zijn gezakt. Zodra de thee in je beker zit, voeg er vooral een beetje honing bij. Niet alleen voor de smaak, maar ook vanwege de immuun versterkende en temperatuur verhogende werking ervan.

 

Gember, honing, citroen

Een bekendere of makkelijkere thee om mee af te wisselen is de gember citroen honing thee. Bereiding spreekt redelijk voor zich lijkt me, behalve dat je de gember liefst ook een beetje crusht of klein maakt. Zo komen veel meer van de werkzame stoffen in het water, en dus ook in jou.

 

Stomen / douchen

Dit is niet geheel onbekend lijkt me, je hebt het op zijn minst wel eens gehoord dat dit word gedaan bij luchtwegproblemen en teveel slijm in de holtes. Een greep uit de vele kruiden waar je mee kan stomen: eucalyptus, tijm, echinacea, gember, basilicum, tulsi, ajowain, knoflook, kruidnagel, kamfer. Kook wat water in een klein pannetje, voeg de kruiden die je wil of in huis hebt toe, en ga voor minimaal 10 minuten met een handdoek over je hoofd en de bak kruidenstoom heen zitten. Het idee is dat je zo een klein stoom kamertje voor je hoofd maakt. Natuurlijk kan een lange hete douche natuurlijk ook. Ik heb beiden gedaan. De douche was misschien niet heel goed voor mijn gasrekening, maar het voelde wel als een hele opluchting. Eerst stomen, toen de douche en tijdens het douchen de neus ook nog spoelen met een zoutoplossing. Mijn neus was helemaal vrij en schoon na afloop. Belangrijk is wel dat je minimaal 30 minuten nog binnen blijft na het stomen, en niet gelijk weer de kou ingaat buiten. Dit kan een averechts effect hebben. Dus doe het nog even rustig aan, drink een thee en ga dan pas de hort op – als dit al echt nodig is tenminste.

Neti pot

De ayurvedische neusspoeling: de neti pot. Dit is een klein kannetje die je vult met warm water en een mespunt himalayazout en dan via je ene neusgat de vloeistof door het andere neusgat eruit laat komen. Halverwege wissel je om snuit je je neus lichtjes. Je zal merken dat hier heel veel slijm door loskomt, en het voordeel van het himalayazout is dat het niet irriterend is voor het neusslijmvlies. Jodiumhoudend zout overigens wel, dus let daar goed op. Ik heb deze ochtend de neti pot wel twee keer achter elkaar moeten gebruiken voor het gewenste resultaat. 

Nasya

Nasya is een Pancha Karma reinigingstechniek, waarbij je een paar druppels speciale olie in je neus te druppelt. Idealiter gebruik je hiervoor Anu Taila, maar als je die zo 1-2-3 niet kan vinden kan je ook eventjes vooruit met gewone sesamolie. Dit is niet zo effectief als Anu, en de kruiden krijg je er dus ook niet mee binnen, maar het geeft wel een klein beschermend effect. Belangrijk is wel dat je Nasya niet doet voor/na stomen, warme douche of een neusspoeling (neti). Een goed moment zou zijn voordat je de deur uitgaat (maar zeker een uur nadat je hebt gestoomd of water bij je neus is gekomen), of als je geen druppelaar hebt eventjes de binnenkant van je neus te masseren met wat olie en dan te inhaleren. Je kan dit 2 keer per dag doen, en zeker ook buiten verkoudheid om. Het heeft ook een licht preventieve werking namelijk.

 

Gorgelen

Als je last hebt van een hese stem, of een stem die zelfs bijna wegvalt, en tegelijkertijd nog steeds genoeg slijm in je holtes? Ga dan eens gorgelen met heet water en (niet jodium houdend) zout. Een mespuntje zout en evt. extra erbij een mespuntje kurkuma op 100ml water lijkt me voldoende, maar probeer vooral zelf een beetje een balans te vinden in wat voor jou beter werkt.

 

Warmte

Bij eerdere punten is het al benoemd: zorg ervoor dat je het warm hebt/dat je je lichaamstemperatuur hoog houdt. De gemiddelde lichaamstemperatuur van ons Nederlanders is al relatief laag, de Ayurveda zegt namelijk dat het idealiter precies 37 is, en wij zitten daar bijna altijd standaard onder. Lekker handig in een koud/winderig en nat klimaat (not). Virussen, bacteriën, ongewenste schimmels gedijen beter in een koud lichaam, niet gek dat je je daarom warm aankleed als je naar buiten gaat tijdens koud weer: je beschermt jezelf tegen ziek worden van deze virussen of bacteriën. Maar als je kijkt naar wat we eten en drinken kunnen we nog veel meer doen dan alleen de sjaal en muts toevoegen aan je outfit. Eet verwarmend, even geen rauwkost, geen zuivel dus, en drink altijd heet of warm. Kruiden zoals gember, kruidnagel, kaneel, peper, en al die andere kruiden die bekend staan om het verwarmende effect (speculaaskruiden!), voeg die lekker door je eten heen. Laat de koude boterham met kaas even staan, en neem een heerlijk verwarmende maaltijdsoep met veel kruiden. Het typische kippensoepje, of bouillon, een mungbonen soep (zie dit recept, maar dan zonder de rijst en meer water), of als je meer trek hebt een erwtensoep of andere soep waar je je brood in dipt. En sowieso mag de gemiddelde Nederlander wel wat meer warmte/hitte aan hun dieet toevoegen, lekker die lichaamstemperatuur wat hoger maken!

 

Hopelijk kan je hier even mee uit de voeten. Het klinkt misschien als veel, maar je kan natuurlijk ook gewoon kiezen welke tip het best uitvoerbaar is voor jou. Alle beetjes helpen. Over een tijdje wil ik ook een verkoudheidspakket aanbieden, waar alle middelen die ik hier noem in zitten, zodat je zelf niet alles in grote hoeveelheid hoeft in te slaan. Dus houd mijn pagina in de gaten voor updates hierover! Is je verkoudheid grotendeels weg, maar blijf je toch nog steeds kwakkelen, kom dan langs voor een consult of VedaPulse scan, zodat ik kan kijken of er geen dieper liggende oorzaak is. Maar in de meeste gevallen zullen bovenstaande tips genoeg zijn.

 

 

Succes ermee en veel gezondheid gewenst!

Reactie schrijven

Commentaren: 0