ayurveda basiscursus

Wat leert de Ayurveda ons nou eigenlijk? En wat is de basis van de Ayurveda? Er is zoveel over geschreven dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om gezond te leven en beter te weten wat gezond is moeten we eigenlijk weer terug naar onze roots. Een eeuwenoud oer instinct, een wijsheid over het goede leven. Ayurveda vertaalt dan ook als leven (ayur) -s wijsheid (veda). Het is eigenlijk helemaal geen moeilijke leer, want de meeste dingen weet je diep van binnen wel. Maar we leven al zoveel generaties uit contact met de natuur, met onze eigen natuur en kennis vanbinnen, dat we het contact hiermee zijn verloren. Tijdens deze cursus leer ik je op welke manieren we naar gezondheid en ongezondheid kijken binnen de Ayurveda in o.a. de volgende thema's:

 • Lichaamstypen
 • Mentale gezondheid
 • Spijsvertering
 • Voeding
 • Weefsels
 • Toxines
 • Bioritme

En om je daar alvast een beetje mee te helpen en aan te laten proeven, starten we elke cursus avond standaard met een warme Ayurvedische en vegetarische maaltijd. Om vervolgens helder van geest en fysiek voldaan de pennen en papier erbij te pakken en de materie in te duiken. 

wat de ayurveda voor mij heeft gedaan

Aangenaam, ik ben Marlise, eigenaar/oprichter van Marmamama en zal de cursus voor je verzorgen.
Aangenaam, ik ben Marlise, eigenaar/oprichter van Marmamama en zal de cursus voor je verzorgen.

De beste therapeuten putten uit eigen ervaring wordt wel eens gezegd toch? Dat geldt ook voor mij,  daarom ben ik ook zo lovend en enthousiast over dit onderwerp: want het werkt!

 

Veel aspecten van mijn persoonlijkheid waar ik erg onzeker over was, keuzes die ik maakte in mijn leven die mijn omgeving afkeurde, gezondheidsdillema's, etcetera: ik snap nu waar het vandaan komt, en dat het geen ''fouten'' zijn, maar juist hoe ik geprogrammeerd of zelfs bedoeld ben. Ik ben een pitta/vata (Ayurvedisch archetype), dus ik houd van intense situaties, spanning, uitdaging, leren, avontuur, chaos en kan soms zo overdreven emotioneel, warrig en gepassioneerd zijn. Maar dat is wie ik ben, en daar is niets mis mee, dat is juist waar ik trots op mag zijn! Wel kan het soms teveel zijn, dat mijn emoties en lichamelijke klachten me zo in de weg zitten dat ik mezelf en anderen hier pijn mee doe. Ik heb gaandeweg geleerd, en leer nog steeds, welke keuzes in het leven mij verrijken, in balans brengen en mijn kwaliteiten als een pitta doen toenemen. 

 

De kennis over zelfzorg en inzicht wil ik heel graag delen, op laagdrempelige wijze, zodat het voor iedereen toegankelijk en toepasbaar is in hun eigen leven. Om even een paar voorbeelden (groot en klein) uit mijn eigen leven te geven:

 • Ik kan me geen moment herinneren dat ik een regelmatige menstruatie heb gehad. Het is nu standaard, elke maand weer, en de intense krampen die ik vroeger had - die me over de vloer deden kruipen van de pijn - ze zijn weg. 
 • Als ik problemen heb met mijn stoelgang, het is niet meer elke ochtend bijvoorbeeld of het is te dun, droog of winderig, ik weet wat ik moet doen en laten om het weer in balans te brengen.
 • Van 2017 - 2020 kan ik terugkijkende wel zeggen dat ik een postnatale depressie heb gehad. Een donkere periode met veel chaos, angst en verdriet naast ook vele mooie en gelukkige momenten met mijn dochter. Vanaf het moment dat de reguliere medicatie in werking begon af te nemen en ik de Ayurvedische middeltjes ben gaan gebruiken, is de mist in mijn hoofd verdwenen, de ''joie de vivre'' terug en wat het ook was dat me uit balans bracht naar de achtergrond verdwenen. Ik blijf een emotioneel wezen, maar de disbalans is weg. Ik heb weer de regie over mijn leven en emoties. En door al dit alles te overwinnen is Marmamama geleidelijk ontstaan. Ik heb de duisternis zelfs weten om te buigen tot een passie en een bedrijf, de website waar jij nu op zit.
 • In bovenstaande periode was er veel zwaarte, zowel figuurlijk maar uiteindelijk ook letterlijk. En wat ik ook deed, ik kwam maar niet van de overtollige kilo's af. Tot ik mijn spijsvertering wist te heractiveren, toxines uit het maagdarm kanaal zoveel mogelijk kon opruimen en mijn hoofd helder houden met voeding en kruiden zodat ik niet weer in slechte gewoontes zou vervallen. Zo ben ik in een periode van nog geen 6 maanden zo'n 15 kilo afgevallen.

En nog heel veel meer, maar dan wordt deze pagina te lang.. Ik vertel je er gerust meer over tijdens de cursus. Mocht er iets zijn in het bijzonder waar je vragen over hebt of tegenaan loopt in je eigen leven, laat het weten in het aanmeldformulier en ik breng het in als casus tijdens de training en gaan we het samen bekijken.

Inhoud / doelen cursus

De avond begint met een gezamenlijke maaltijd. Ik maak kitcheri, hét Ayurvedische detox recept en beste middel om je maagdarm kanaal zowel te voeden als op te schonen. Oja, en erg lekker natuurlijk. Tijdens het eten stellen we ons aan elkaar voor, blikken we terug op vorige bijeenkomsten of vuren jullie al je Ayurveda vragen op me af. Ik heb onwijs veel zin die te beantwoorden! 

 

Vervolgens doen we een korte meditatie en pakken we de pennen/papier erbij, gaat de beamer aan, en begin ik de presentatie. We houden het vooral lekker interactief. Ik ga geen monoloog/lezing geven, we maken met elkaar de cursus. Maar als je liever alleen luistert kan dat natuurlijk ook en laat je die interactie lekker aan je mede cursisten over. 

 

Het doel van de cursus is om jou op persoonlijk vlak meer inzicht in jezelf en zelfzorg te geven. Ook als je een holistisch professional bent, en een basis van de Ayurveda wil meekrijgen om je kennis te verbreden is het geschikt. Het is geen cursus om vervolgens zelf aan de slag te gaan als Ayurvedic practicioner. Als je een yoga fanaat bent, in de holistische/complementaire geneeskunde werkt, jezelf of je familie beter wil ondersteunen met natuurlijke gezondheidszorg of welke andere persoonlijke reden om je blik op gezondheid te verbreden ben je van harte welkom! Dan is deze cursus voor jou, en verwelkom ik je graag bij de groep! 


Data en tijden

 

Tot medio 2024 worden er geen nieuwe cursussen gegeven. Mail me voor meer info voor cursus op maat bij jou in de buurt of op werk, of houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data in de toekomst. 

Kosten & inhoud

Tarief 2022/2023: 190,- (ex. btw)

 

Wat krijg je hier voor terug? 

 • 3 avonden à 3 uur
 • Inclusief eten
 • Koffie / thee
 • Powerpoint handouts
 • Flesje persoonlijke Ayurvedische olie van mij voor jou / aangepast aan jouw constitutie, ter afronding van de cursus

Aanmelden

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het beter begrijpen en verbeteren van je algehele gezondheid? Meld je dan aan! Iedereen is van harte welkom! Je kan je opgeven via de knop hieronder. Ik ben ook erg benieuwd wie jij bent en wat je verwachtingen zijn, laat ze vooral aan me weten: