Shirodhara workshop

Misschien wel de meest unieke en bijzondere behandeling uit de Ayurveda. Stel je een warme stroom olie of warme melk (ksheerdhara) voor die onafgebroken over het voorhoofd stroomt en men langzaam in een zeer diepe staat van ontspanning of in sommige gevallen zelfs trance brengt. Shiro betekent hoofd, en dhara betekent (continue) stroom. Tijdens de behandeling ligt het hoofd iets naar achteren gekanteld zodat de warme olie via je haarlijn, haar, en kruin naar beneden stroomt. Zalig.

 

Dit gun je toch iedereen? Leer hoe je deze behandeling kan geven, en onderga het zelf ook. 


Wanneer en waarom shirodhara?

Shirodhara is het meest geschikt om in te zetten bij:

 • Langdurige stress
 • Teveel activiteit en drukte in het hoofd
 • Bij hoofdpijn en migraine
 • Bij slapeloosheid en angst
 • Overprikkeld zenuwstelsel
 • Ter afsluiting van een detox, na een heftige periode of ziektebed

In termen van de moderne wetenschap valt er veel goeds over shirodhara te zeggen. Zo lees je hier dat bij test subjecten tijdens en na een behandeling het volgende werd waargenomen: 

 • Een toename in Alpha (hersen) golven
 • Meer coherente hersengolven
 • Gedaalde hartslag, bloeddruk en ademhaling
 • Significante verbetering van stresslevels en humeur

Tijdens de workshop en in het werkboek wordt er dieper ingegaan op de toepassing en onderbouwing van de shirodhara. Bovenstaande informatie is om je een eerste indruk te geven wat je je klanten te bieden hebt met een shirodhara behandeling. 


inhoud workshop

De workshop wordt gegeven door Marlise, ayurvedisch behandelaar / ayurvedic practicioner.

Tijdens de shirodhara cursus komen de volgende zaken aan bod:

 • Aanpassing per dosha / disbalans
 • Contra indicaties
 • Benodigdheden
 • Voorbereiding en nazorg ontvanger
 • Wetenschappelijke onderbouwing
 • Werkingsmechanisme volgens de Ayurveda

Je gaat na instructie onder begeleiding van de trainer zelf de behandeling geven, en vervolgens ook zelf ondergaan wanneer de andere cursist(en) mogen geven. Zo leer je door te luisteren, doen en het zelf te ervaren. 


doelgroep

Therapeuten, masseurs, ondernemers in de holistische branche of anderen die deze behandeling willen leren zijn welkom. Tijdens de workshop wordt er geen Ayurvedische basistheorie uitgelegd, maar wordt er wel naar het concept van dosha's en guna's gerefereerd - hoe je hiermee kan werken tijdens deze behandeling. Enige basis kennis of voorbereiding hierop is daarom wel nodig. 

 

Ook is het een pré als je al een cursus abhyanga massage hebt gevolgd, gezien je deze behandeling idealiter laat voorafgaan door een hele lichaams abhyanga of een gedeelte hiervan. Deze technieken komen tijdens de workshop shirodhara niet aan bod, dus er wordt geen lichaamsmassage voorafgaand gegeven en de kleren blijven daarom ook aan. 

 

Je kan de cursus abhyanga massage ook later volgen bij mij, hier wordt ook ingegaan op een stuk algemene basistheorie in de Ayurveda - dat ook genoeg is voor het volgen van de workshop shirodhara. 

 

Ik ga geen certificaten of referenties controleren, ik vertrouw op jouw eigen inschatting. Heb je twijfels? Mail me dan vooral om te overleggen op info@marmamama.com

 

Deze workshop is voor zowel mannen als vrouwen.


Studiebelasting

De totale tijd van de workshop duurt 2.5 - 3 uur. 

 

Om goed in te kunnen schatten wanneer je welke stijl van de behandeling aanbiedt per klant, is enige basiskennis van de Ayurveda wel gewenst. Lees je van tevoren in over het concept van dosha's en de 5 elementen. Hier zal tijdens de workshop op in worden gegaan en uitgelegd waarom je welke stijl per dosha/lichaamstype geeft. 

 

Na afloop ga je in je eigen tijd oefenen. In de meeste gevallen zijn 3-4 keer een oefen behandeling shirodhara geven genoeg om daarna dit ook professioneel aan te kunnen bieden. 


certificaat

Aan het einde van de workshop krijg je een certificaat mee die we beiden ondertekenen. Dit certificaat laat zien dat je hebt meegedaan en de workshop shirodhara geven succesvol hebt afgerond. Er wordt geen examen afgenomen. We sluiten uiteraard wel af met of er nog vragen of moeilijkheden zijn, en pas nadat het jullie allemaal voldoende duidelijk is zijn we klaar. Ik heb graag dat je met genoeg kennis en ervaring weer naar huis gaat, zodat je de shirodhara zo snel mogelijk goed zelf kan geven. 


Reviews cursisten

''Marlise is een fantastische, vakkundige docente met heel veel ervaring en kennis. Ze is heel vriendelijk en geduldig. Ik heb heel veel van haar geleerd waarvoor ik haar erg dankbaar ben.'' 

Bron: Google

 

''Het was een inspirerende cursus. Marlise geeft meer dan alleen informatie over de massage! Ik ben echt dankbaar. Bedankt Marlise voor je energie, empathie en liefde.''

Bron: Trustpilot

 

''Cursus gevolgd bij Marlise. Een fijne, ontspannen en warme sfeer. Klein groepje met volledige aandacht. Een vat vol kennis en ook veel humor. Enorm van genoten en veel van geleerd! Absoluut een aanrader!''

Bron: Trustpilot


kosten en groepsgrootte

180,- excl. btw

 

2-3 deelnemers per keer. Ivm beschikbaarheid van materiaal en de gewenste rust bij het ondergaan van deze behandeling, blijven de groepen klein.  


aanmelden

Avond workshops 2023 /2024

 

Zondag 16 juni 2024

Nog 2 plekken beschikbaar

 

Vrijdag 6 september 2024

Open voor inschrijving

 

Vrijdag 1 november 2024

Open voor inschrijving

 

Zondag 15 december 2024

Open voor inschrijving

 

Altijd van 18:30 - 21:00

Zelf data kiezen / privé workshop

 

Ken je iemand die ook deze workshop wil volgen? Dan kunnen jullie ook samen de datum en tijd kiezen in de online agenda en krijgen jullie elk 10% korting

 

Je kan ook in de cursisten facebook groep een bericht plaatsen om iemand te vinden die met jou samen de workshop wil volgen.

 

Maandag - vrijdag op wisselende tijden tussen 09:00 - 21:00.