Basti: een ayurvedisch olie klysma / darmreiniging

Dashmool: een van de meest gebruikte kruiden voor Ayurvedische olie klysma, dash = 10, mool = wortel
Dashmool: een van de meest gebruikte kruiden voor Ayurvedische olie klysma, dash = 10, mool = wortel

Ayurvedisch klisma

Het Ayurvedisch klysma gaat ook wel onder de naam Basti. Basti-therapie is een lokale toepassing van olie, en in dit geval de darmen. Om verwarring met andere type basti's te voorkomen gebruiken we hier gewoon de term klysma. 

 

Het ayurvedisch klisma is geen darmspoeling zoals ook wel bekend, maar er wordt een kleine hoeveelheid (60ml) olie ingebracht om zo lang mogelijk te laten zitten (idealiter minimaal een hele nacht) ook na de afspraak. Het is de beste behandeling, zelfs beter dan abhyanga, tegen excessieve vata of stress. Via de zenuwuiteinden in de dikke darm (= zetel van vata) word de olie opgenomen via kanalen die anders nooit zo goed gevoed worden, en zo je een ontspanning en balans in vata geven die je niet op de gebruikelijke of bekende manieren kan bereiken. 

Verloop afspraak

Klisma's kunnen vanwege gevoeligheid niet zonder consult voorafgaand worden ingepland. Plan eerst een consult in, waardoor we kunnen bepalen of klysma echt passend is en zoja welke kruidenolie en voorbereiding benodigd is. 

 

Wanneer de basti afspraak start kom je binnen, krijg je een kop thee/melk met een dadel en ga je liggen op de behandeltafel. Je voeten en benen worden gemasseerd en vervolgens de klisma ingebracht. Je blijft in ieder geval 30 minuten liggen op je linkerzij. Bij voorkeur probeer je de olie de hele dag of nacht in te houden. Voorkeurstijd behandeling: zo veel mogelijk einde dag/avond en geen fysieke inspanning gepland daarna ivm kleine kans op lekken van de olie. Dus kom bij voorkeur met auto/ov, en blijf daarna rustig thuis. 

(contra-)indicaties

Indicaties:

 

- Excessieve vata

- Obstipatie

- Prikkelbare darm

- Winderigheid

- Darmkrampen

- Pijnlijke stoelgang

- Menstruatiekrampen

- Verhoogt kracht / immuniteit

- Lubriceert en smeert cellen en weefsels in onderbuik gebied

- Elimineert ongewenste microorganismen

 

- Stimuleert libido/stamina/impotentie

 

Contra indicaties:

- zwangerschap en menstruatie in overleg

- actieve diarree

- (darm)kanker