shiro abhyanga workshop

Het fijnste onderdeel van de bekendste massage uit de Ayurveda: de shiro abhyanga. Oliebehandeling en massage van het hoofd. Ik sluit de massages altijd af met dit onderdeel als een soort kers op de taart, en steeds vaker komen mensen zelfs alleen voor deze behandeling terug, zo fijn is het. 

 

En die kan ik jou aanleren! In deze workshop leer ik je de basis van deze heerlijk zachte hoofdmassage. Samen met de andere aanwezigen van de workshop (alleen vrouwen) gaan we op elkaar oefenen en krijg je bij afronding een certificaat mee naar huis.

Mijn ervaring met shiroabhyanga geven

Zodra een hele lichaamsmassage begint, kijk ik al uit naar het hoofd gedeelte. Niet omdat die het makkelijkst uit te voeren is en je deze zittend kan uitvoeren, maar vooral omdat ik er volledig mijn liefde en energie in kan leggen naar de klant toe. Doordat het fysiek minder zwaar is, is er lichamelijk geen enkele belemmering voor mij, en blijft er daardoor ruimte over om op diepere niveaus verbinding te maken met de ontvanger. 

 

En dat ervaart de ander ook: sommige mensen hebben aangegeven opeens een auta aan kleuren te zien terwijl ik bezig was, anderen kwamen voor het eerst sinds tijden helemaal tot rust: iets wat een rug of voetmassage niet voor elkaar heeft gekregen. 

 

Ik kan deze behandeling gerust uren achter elkaar, zonder pauze, aanbieden aan klanten.  


Inhoud cursus

Er zijn ook genoeg ''hoofdelijke'' en doelmatige massages, waarbij je je hoofd er goed bij moet houden en/of bezig bent een specifiek ongemak op te lossen (zoals vastzittende spieren). Maar deze Ayurvedische massage, Abhyanga, is een holistische massage waarbij het lichaam in zijn geheel wordt aangepakt. Kleine ongemakken lossen zich vaak vanzelf al op, doordat je een diepe energetische rust in het lichaam wrijft en hierbij aan elk onderdeel een gelijke aandacht geeft. Je helpt de persoon op de tafel uit haar hoofd en in haar lichaam te komen, en zo een moment van totale ontprikkeling te ervaren. 

 

Je gaat leren werken middels een bepaalde volgorde en regels die je moet volgen tijdens het geven van deze ontspanningsmassage. Het is geen volledig intuïtieve massage. De handelingen van deze massage zijn het volgen en (her-)activeren van de belangrijkste energiebanen, rekening houdende met de balans van de persoon op de tafel, en op de juiste plek (en zoveel als lukt) de juiste olie via de huid in te masseren.

 • We starten op met ofwel een kennismaking, terugblik op de vorige dag of andere relevante vragen
 • Vervolgens gaan we aan de slag met het te masseren lichaamsdeel
 • Ik demonstreer de grepen op 1 van jullie en dit wordt gefilmd
 • Vervolgens zijn jullie aan de beurt, en als de ene klaar is, wordt er gewisseld en mag de ander gaan liggen en ontvangen
 • We lunchen of dineren met elkaar, en waarschijnlijk word ik overspoeld met allemaal Ayurvedische / massage of ondernemers vraagstukken. Kom maar op! Ik deel graag mijn kennis en ervaring.
 • Aan het einde van de cursus herhalen we de lastige stukken of als er tijd is het hele lichaam
 • Tot slot krijg je een certificaat mee, en een flesje door mij gemaakte Ayurvedische olie 
 • En dan mag je het nu zelf gaan doen. Lekker veel oefenen op je vrienden en familie en vertrouwd raken met deze zalige oliemassage

Doelgroep

Heb je ervaring nodig? Nee, zeker niet. Geen enkele vorm van massage ervaring of kennis van de Ayurveda is nodig. Ik geef je alles mee wat je nodig hebt om deze massage te geven, ongeacht je ervaring of vooropleiding. Ik ga dan ook geen minimaal opleidingsniveau vragen. Ik ben zelf HBO geschoold (o.a. als Ayurvedic Practicioner), en zal de cursus op eigen werk- en denkniveau aanbieden. Als je iets niet begrijpt, kan je dit altijd vragen, ik neem graag de tijd voor je. 

 

 

Of je het nu professioneel of privé wil toepassen, ongeacht je leeftijd, deze cursus is ook voor jou. Het is ook een fijne introductie in de Ayurveda, en de wereld van masseren, naast dat je er ook na even oefenen al mee kan beginnen in een eventueel eigen praktijk.  


Leerdoelen

 1. Soorten Ayurvedische (basis) oliën en hun toepassing weten (te vinden)
 2. Afschermen en afstemmen op energetisch niveau met de gemasseerde
 3. Zelfstandig uitvoeren van een shiroabhyanga massage met de volgende onderdelen:
 • Gezicht
 • Nek
 • Schouders
 • Armen
 • Handen
 • Hoofd(huid)

Studiebelasting

De workshop duurt 3 uur

 

Zelfstudie / oefenen:  4-8 uur oefenen op eigen omgeving om de volgorde en grepen helemaal uit het hoofd te kunnen (let op: deze tijd is een indicatie, de ene cursist heeft meer of minder tijd nodig dan de ander).


Certificaat

Na afloop krijg je een certificaat mee die we beiden ondertekenen. Dit certificaat laat zien dat je hebt meegedaan en de cursus succesvol hebt afgerond. Er wordt geen examen afgenomen. We sluiten wel af met of er nog vragen of moeilijkheden zijn, en pas nadat het jullie allemaal voldoende duidelijk is is de cursus afgelopen. Ik heb graag dat je met genoeg kennis en ervaring weer naar huis gaat, zodat je de massage zo snel en goed mogelijk onder de knie hebt. 


Kosten en inhoud

180,- (excl. btw)

 

Wat krijg je hiervoor terug? 

 • Werkboek met uitleg over de shiroabhyaga massage, lichaamstypes en hun verschillende behandeling, en uiteraard de verschillende massagegrepen uitgelegd
 • Volledige verzorging van eten en drinken in de vorm van een warme vega(n) ayurvedisch diner, koffie/thee/snacks
 • Certificaat ter afronding
 • Een netwerk van mede masseurs ook uit voorgaande cursussen om mee uit te wisselen, op te zoeken en vragen aan te stellen
 • En bovenal: een erg ontspannende cursus, waarin je zelf ook heerlijk mag liggen, ontvangen en bijkomen

data cursus

2024

 • Zondag 11 februari 18:00-21:00
  Open voor inschrijving
 • Vrijdag 8 maart 18:00 - 21:00
  Open voor inschrijving
 • Zondag 19 mei 18:00 - 21:00
  Open voor inschrijving
   
 • Vrijdag 14 juni 18:00 - 21:00
  Open voor inschrijving 
 • Zondag 6 oktober 18:00 - 21:00 
  Open voor inschrijving
 • Zondag 3 november 18:00 - 21:00
  Open voor inschrijving

Allemaal incl. ayurvedische en vegetarische maaltijd.

Aanmelden:


Locatie

Praktijk Marmamama (gevestigd in buurtcentrum Huis van Vrede)

Trumanlaan 70

3527 BR Utrecht

Prive workshop

Ken je al een paar mensen die ook deze workshop willen volgen? Vanaf een groep van 2-6 deelnemers kunnen we samen afspreken op weekdagen of avonden die ons allen uitkomen, buiten het reguliere aanbod om.

 

Jullie krijgen dan ook allemaal 10% korting op de totaalprijs. 

 

Hoe het werkt:

Kijk in de onderstaande agenda welke dagen en tijden er open staan. Daar kan je je reservering plaatsen en vervolgens de gegevens van alle deelnemers doorsturen. Vervolgens krijgt ieder van jullie een persoonlijke bevestigingsmail, factuur en aanvullende informatie voorafgaand aan de workshop.  


Op eigen locatie

Heb je liever dat ik bij jullie op locatie langskom? Dat kan ook zeker! Dan mag je me persoonlijk benaderen via info@marmamama.com. De prijs blijft hetzelfde en vervoerskosten zijn voor mij. Minimale groepsgrootte is 4.