ayurvedische massage cursus: Abhyanga

Een massage krijgen is al heerlijk en het geven is minstens zo lekker en ontspannen. Hoe mooi is het als je dat kan combineren, een paar dagen of avonden waar je zowel zelf leert te masseren en te ontspannen en ook heerlijk mag ontvangen door zelf gemasseerd te worden. De meest ontspannende en zachte massage die je zal tegenkomen is de Abhyanga, de Ayurvedische oliemassage.

 

En die kan ik jou aanleren! In 2 dagen of 4 avonden leer ik je de basis van deze heerlijk zachte oliebehandeling. Samen met de andere aanwezigen van de workshop (alleen vrouwen) gaan we op elkaar oefenen, genieten van een lekkere Ayurvedische lunch en krijg je bij afronding een certificaat en een flesje persoonlijke Ayurvedische olie mee naar huis.  

Mijn ervaring met abhyanga geven

Marlise (je trainer tijdens de cursus) geeft een abhyanga in de praktijk waar de cursus ook zal plaatsvinden
Marlise (je trainer tijdens de cursus) geeft een abhyanga in de praktijk waar de cursus ook zal plaatsvinden

Soms voel ik nog steeds een beetje spanning voorafgaand aan het geven van een behandeling. Omdat het een nieuwe klant is, ik denk dat ik moe ben, mijn hoofd vol zit met privé zaken - en het voelt alsof ik de behandeling niet aan zou kunnen.

 

Maar vanaf het moment dat de klant op de behandeltafel ligt en ik de olie over het lichaam uitgiet, glijdt de stress van het leven van mij af. Naarmate je begint met masseren, merk je dat je eigen lichaam ook zacht wordt. Mijn ademhaling wordt langzamer, de geest is rustiger en ik voel me meer en meer terugkomen in mijn lichaam.

 

Deze massage is voor ons beiden zo heilzaam!

preview voetmassage

Zie de video voor een stukje van de voetmassage zoals jij ook gaat leren. Zie je hoe heerlijk zacht en glimmend van de olie de voet is? Je gaat ook leren over welke olie geschikt is, hoeveel je gaat gebruiken (spoiler alert: veel) en de aanpassingen per lichaamstype. 


Inhoud cursus

Er zijn ook genoeg ''hoofdelijke'' en doelmatige massages, waarbij je je hoofd er goed bij moet houden en/of bezig bent een specifiek ongemak op te lossen (zoals vastzittende spieren). Maar deze Ayurvedische massage, Abhyanga, is een holistische massage waarbij het lichaam in zijn geheel wordt aangepakt. Kleine ongemakken lossen zich vaak vanzelf al op, doordat je een diepe energetische rust in het lichaam wrijft en hierbij aan elk onderdeel een gelijke aandacht geeft. Je helpt de persoon op de tafel uit haar hoofd en in haar lichaam te komen, en zo een moment van totale ontprikkeling te ervaren. 

 

Je gaat leren werken middels een bepaalde volgorde en regels die je moet volgen tijdens het geven van deze ontspanningsmassage. Het is geen volledig intuïtieve massage. De handelingen van deze massage zijn het volgen en (her-)activeren van de belangrijkste energiebanen, rekening houdende met de balans van de persoon op de tafel, en op de juiste plek (en zoveel als lukt) de juiste olie via de huid in te masseren.

 • We starten op met ofwel een kennismaking, terugblik op de vorige dag of andere relevante vragen
 • Vervolgens gaan we aan de slag met het te masseren lichaamsdeel
 • Ik demonstreer de grepen op 1 van jullie en dit wordt gefilmd
 • Vervolgens zijn jullie aan de beurt, en als de ene klaar is, wordt er gewisseld en mag de ander gaan liggen en ontvangen
 • We lunchen of dineren met elkaar, en waarschijnlijk word ik overspoeld met allemaal Ayurvedische / massage of ondernemers vraagstukken. Kom maar op! Ik deel graag mijn kennis en ervaring.
 • Aan het einde van de cursus herhalen we de lastige stukken of als er tijd is het hele lichaam
 • Tot slot krijg je een certificaat mee, en een flesje door mij gemaakte Ayurvedische olie 
 • En dan mag je het nu zelf gaan doen. Lekker veel oefenen op je vrienden en familie en vertrouwd raken met deze zalige oliemassage

Doelgroep

Heb je ervaring nodig? Nee, zeker niet. Geen enkele vorm van massage ervaring of kennis van de Ayurveda is nodig. Ik geef je alles mee wat je nodig hebt om deze massage te geven, ongeacht je ervaring of vooropleiding. Ik ga dan ook geen minimaal opleidingsniveau vragen. Ik ben zelf HBO geschoold (als Ayurvedic Practicioner), en zal de cursus op eigen werk- en denkniveau aanbieden. Als je iets niet begrijpt, kan je dit altijd vragen, ik neem graag de tijd voor je. 

 

Of je het nu professioneel of privé wil toepassen, ongeacht je leeftijd, deze cursus is ook voor jou. Het is ook een fijne introductie in de Ayurveda, en de wereld van masseren, naast dat je er ook na even oefenen al mee kan beginnen in een eventueel eigen praktijk. Enige vereiste is dat je fysiek gezien vrouwelijk bent, gezien de Ayurveda daar strenge regels voor heeft en ook om zo een geborgen sfeer te creëren waar alle deelnemers zich veilig en vrij voelen. 

 

Leerdoelen

 • Zelfstandig uitvoeren van een abhyanga massage
 • Begrijpen en kunnen toepassen van Ayurvedische basis theorie
 • Soorten Ayurvedische oliën en hun toepassing
 • Afschermen en afstemmen op energetisch niveau met de gemasseerde
 • Veiligheid voor masseur en gemasseerde

Optioneel: praktisch aanbieden van de dienst, vindbaarheid, do's en don'ts in een massagepraktijk, benodigde hulpmiddelen en financiën. Dit punt is optioneel en afhankelijk van de vragen en cursisten van cursisten. Ik help je graag met het in de praktijk brengen van het geleerde, zodat je sneller en succesvoller aan de slag kan gaan in eigen praktijk of je eigen netwerk. Je kan me werkelijk alles vragen over hoe ik als ondernemer ben gegroeid naar het hebben van een succesvolle praktijk. Dat gun ik jou ook. Er zijn ook cursussen met deelnemers die het voornamelijk privé willen aanbieden in eigen netwerk, dan is er geen vraag naar dit punt en zal ik het ook overslaan. Vandaar het optionele karakter. 

 

Studiebelasting

 • Twee lesdagen: 2 x 8.5 uur
 • Zelfstudie / oefenen:  6-15 uur oefenen op eigen omgeving om de volgorde en grepen helemaal uit het hoofd te kunnen (let op: deze tijd is een indicatie, de ene cursist heeft meer of minder tijd nodig dan de ander).

Certificaat

Op de laatste dag van de cursus krijg je na afloop een certificaat mee die we beiden ondertekenen. Dit certificaat laat zien dat je hebt meegedaan en de cursus succesvol hebt afgerond. Er wordt geen examen afgenomen. We sluiten de cursus wel af met of er nog vragen of moeilijkheden zijn, en pas nadat het jullie allemaal voldoende duidelijk is is de cursus afgelopen. Ik heb graag dat je met genoeg kennis en ervaring weer naar huis gaat, zodat je de massage zo snel en goed mogelijk onder de knie hebt. 


Sfeerimpressie


data cursus

2023

 • 23 & 24 september
  Vol 
 • 21 & 22 oktober
  Nog 1 plek vrij 
 • 25 & 26 november
  Nog 3 plekken vrij
 • 2 & 3 december
  Nog 4 plekken vrij
 • 16 & 17 december
  Open voor inschrijving

2024

 • 13 & 14 januari
  Open voor inschrijving
 • 27 & 28 januari
  Open voor inschrijving
 • 10 & 11 februari
  Open voor inschrijving
 • 24 & 25 februari
  Open voor inschrijving
   

Elke dag duurt van 9:00 - 17:30 en is incl. warme Ayurvedische (vega) lunch.

Ben je geïnteresseerd om een 2-daagse met je team, of een groep vriendinnen of anderen te doen, dit is mogelijk! Ik kan dan eventueel ook jullie kant op komen. Mijn standaard beschikbaarheid is wat je in het aanbod ziet staan, een enkele keer is ook een donderdag+vrijdag optie mogelijk op verzoek. Minimum aantal deelnemers: 3. Zelfde tarief p.p. Reiskosten (NL/BE) are on me. Meer info:
info@marmamama.com


data Avondcursus

Vanwege gebrek aan belangstelling voor de avonden komt deze optie te vervallen. Wil je toch graag in de avonden? Of op een ander moment dat niet in de agenda staat? Vanaf een groep van 3 deelnemers kunnen we dit samen afspreken op dagen of avonden die ons allen uitkomen. Het totale aantal avonden dat we nodig hebben is 4, dagen is 2. De tijd per avond is 3.5u (incl. eten), per dag 9.5u (incl.eten).  Prijs blijft 375 ex btw p.p.

 

Voor meer info, vul onderstaand formulier in of mail mij op:

 

info@marmamama.com

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

reviews

Aanmelden

Ayurvedische massage wordt traditioneel gezien gegeven van vrouw op vrouw, en van man op man. Gezien de vrouwelijke trainer (Marlise zelf) is deze massagecursus daarom alleen voor vrouwen.

 

Er is plek voor 4-6 cursisten per dag of avond, voor een kleine/vertrouwde groep en meer persoonlijke aandacht van mij naar jullie. Geen massacursus dus gelukkig! Wel is de cursus hierdoor eerder vol, dus geef je snel op. 

 

Klik hier voor de algemene- en annuleringsvoorwaarden en hieronder op de knop ''ik doe mee'' om je aan te melden.


Kosten en inhoud

375,- (excl. btw)

 

Betaling vindt plaats middels een factuur die je wordt toegezonden binnen 3 werkdagen na inschrijving. Totaalbedrag incl. btw: 453,75. 

 

Wat krijg je hiervoor terug? 

- werkboek met uitleg over ayurvedische massage, lichaamstypes en hun verschillende behandeling, en uiteraard de verschillende massagegrepen uitgelegd

- fruit

- koffie/thee

- warme Ayurvedische vega & vegan lunch

- flesje Ayurvedische olie bij afronding

- certificaat ter afronding

- en bovenal: een erg ontspannende cursus, waarin je zelf ook heerlijk mag liggen, ontvangen en bijkomen. 


Locatie

Praktijk Marmamama (gevestigd in buurtcentrum Huis van Vrede)

Trumanlaan 70

3527 BR Utrecht