ayurvedische massage cursus: Abhyanga

Een massage krijgen is al heerlijk en het geven is minstens zo lekker en ontspannen. Hoe mooi is het als je dat kan combineren, een paar dagen of avonden waar je zowel zelf leert te masseren en te ontspannen en ook heerlijk mag ontvangen door zelf gemasseerd te worden. De meest ontspannende en zachte massage die je zal tegenkomen is de Abhyanga, de Ayurvedische oliemassage.

 

En die kan ik jou aanleren! In 2 dagen of 4 avonden leer ik je de basis van deze heerlijk zachte oliebehandeling. Samen met de andere aanwezigen van de workshop (alleen vrouwen) gaan we op elkaar oefenen, genieten van een lekkere Ayurvedische lunch en krijg je bij afronding een certificaat en een flesje persoonlijke Ayurvedische olie mee naar huis. 

 

Mijn ervaring met abhyanga geven

Marlise (je trainer tijdens de cursus) geeft een abhyanga in de praktijk waar de cursus ook zal plaatsvinden
Marlise (je trainer tijdens de cursus) geeft een abhyanga in de praktijk waar de cursus ook zal plaatsvinden

Soms voel ik nog steeds een beetje spanning voorafgaand aan het geven van een behandeling. Omdat het een nieuwe klant is, ik denk dat ik moe ben, mijn hoofd vol zit met privé zaken - en het voelt alsof ik de behandeling niet aan zou kunnen.

 

Maar vanaf het moment dat de klant op de behandeltafel ligt en ik de olie over het lichaam uitgiet, glijdt de stress van het leven van mij af. Naarmate je begint met masseren, merk je dat je eigen lichaam ook zacht wordt. Mijn ademhaling wordt langzamer, de geest is rustiger en ik voel me meer en meer terugkomen in mijn lichaam.

 

Deze massage is voor ons beiden zo heilzaam!

preview voetmassage

Zie de video voor een stukje van de voetmassage zoals jij ook gaat leren. Zie je hoe heerlijk zacht en glimmend van de olie de voet is? Je gaat ook leren over welke olie geschikt is, hoeveel je gaat gebruiken (spoiler alert: veel) en de aanpassingen per lichaamstype. 


Inhoud / doelen cursus

Er zijn ook genoeg ''hoofdelijke'' en doelmatige massages, waarbij je je hoofd er goed bij moet houden en/of bezig bent een specifiek ongemak op te lossen (zoals vastzittende spieren). Maar deze Ayurvedische massage, Abhyanga, is een holistische massage waarbij het lichaam in zijn geheel wordt aangepakt. Kleine ongemakken lossen zich vaak vanzelf al op, doordat je een diepe energetische rust in het lichaam wrijft en hierbij aan elk onderdeel een gelijke aandacht geeft. Je helpt de persoon op de tafel uit haar hoofd en in haar lichaam te komen, en zo een moment van totale ontprikkeling te ervaren. 

 

Je gaat leren werken middels een bepaalde volgorde en regels die je moet volgen tijdens het geven van deze ontspanningsmassage. Het is geen volledig intuïtieve massage. De handelingen van deze massage zijn het volgen en (her-)activeren van de belangrijkste energiebanen, rekening houdende met de balans van de persoon op de tafel, en op de juiste plek (en zoveel als lukt) de juiste olie via de huid in te masseren.

 

En dat is waar ik je tijdens de massagecursus mee ga helpen. Om je een basis te geven waarmee je je vertrouwd mag gaan voelen. Zodat je na de cursus en een aantal proefmassages in je eigen tijd in een ritme komt waarbij je je hoofd grotendeels uit mag zetten, meer op gevoel en volgens je eigen ritme kan gaan werken. 

 • We starten elke bijeenkomst op met ofwel een kennismaking, terugblik op de vorige keer of technische vragen te beantwoorden.
 • Vervolgens gaan we gelijk aan de slag met het te masseren lichaamsdeel.
 • Op de beamer zie je de verschillende grepen in volgorde, die ik eerst aan jullie ga laten demonstreren, met een van jullie als proefpersoon.
 • Vervolgens zijn jullie aan de beurt, en als de ene persoon klaar is, wordt er gewisseld en mag de ander gaan liggen en ontvangen.
 • We lunchen of dineren met elkaar, en waarschijnlijk word ik overspoeld met allemaal Ayurvedische vraagstukken. Kom maar op! Ik deel graag mijn kennis met jullie, zo worden jullie alleen maar betere masseurs.
 • Aan het einde van de cursus herhalen we de lastige stukken op jullie verzoek of als er tijd is het hele lichaam.
 • Tot slot krijg je een certificaat mee, en een flesje door mij gemaakte Ayurvedische olie die ik het best bij jou vind passen. 
 • En dan nu mag je het zelf gaan doen. Lekker veel oefenen op je vrienden en familie en meer en meer vertrouwd raken met deze zalige, rustgevende oliemassage. 

Aanbod

2-daagse cursussen

2023

 • 28 & 29 januari 
  Cursus vol
 • 11 & 12 februari
  Nog 1 plek vrij
 • 25 & 26 februari
 • Nog 2 plekken vrij
 • 11 & 12 maart
  Cursus vol
 • 25 & 26 maart
  Open voor inschrijving
 • 22 & 23 april
  Open voor inschrijving
 • 6 & 7 mei
  Open voor inschrijving
 • 3 & 4 juni
  Open voor inschrijving
 • 1 & 2 juli
  Open voor inschrijving
 • 23 & 24 september
  Open voor inschrijving
 • 21 & 22 oktober
  Open voor inschrijving
 • 18 & 19 november
  Open voor inschrijving
 • 16 & 17 december
  Open voor inschrijving

Elke cursusdag duurt van 9:00 - 17:30 en is incl. warme Ayurvedische (vega) lunch.

Avondcursus

2023

 • 15 maart, 29 maart, 12 april, 19 april
  Nog 3 plekken vrij
 • 10 mei, 24 mei, 7 juni, 21 juni
  Open voor inschrijving
 • 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober
  Open voor inschrijving
 • 1 november, 15 november, 29 november, 13 december
  Open voor inschrijving

Elke cursusavond duurt van 18:00 - 21:15 en is inclusief warme Ayurvedische maaltijd waar we gezamenlijk de avond mee beginnen. 


Wat vorige deelnemers zeggen:

Aanmelden

Ayurvedische massage wordt traditioneel gezien gegeven van vrouw op vrouw, en van man op man. Gezien de vrouwelijke trainer (Marlise zelf) is deze massagecursus daarom alleen voor vrouwen.

 

Er is plek voor 4-5 cursisten per dag of avond, voor een kleine/vertrouwde groep en meer persoonlijke aandacht van mij naar jullie. Geen massacursus dus gelukkig! Wel is de cursus hierdoor eerder vol, dus geef je snel op. 

 

Klik hier voor de algemene- en annuleringsvoorwaarden en hieronder op de knop ''ik doe mee'' om je aan te melden.


Kosten en inhoud

375,- (excl. btw)

 

Wat krijg je hiervoor terug? 

- werkboek met uitleg over ayurvedische massage, lichaamstypes en hun verschillende behandeling, en uiteraard de verschillende massagegrepen uitgelegd

- fruit

- koffie/thee

- flesje Ayurvedische olie bij afronding

- certificaat ter afronding

- en bovenal: een erg ontspannende cursus, waarin je zelf ook heerlijk mag liggen, ontvangen en bijkomen. 


Locatie

Praktijk Marmamama

Vleutenseweg 82

3532 HM Utrecht

Ben je geïnteresseerd om een 2-daagse met je team, of een groep vriendinnen of anderen te doen, dit is mogelijk! Ik kan dan eventueel ook jullie kant op komen. Mijn standaard beschikbaarheid is wat je in het aanbod ziet staan, een enkele keer is ook een donderdag+vrijdag optie mogelijk. Minimum aantal deelnemers: 3. Zelfde tarief p.p. Reiskosten (NL/BE) are on me. Meer info:
info@marmamama.com