Ayurvedische massage cursus: Abhyanga

Een massage krijgen is al heerlijk en het geven is minstens zo lekker en ontspannen. Hoe mooi is het als je dat kan combineren, een paar dagen of avonden waar je zowel zelf leert te masseren en te ontspannen en ook heerlijk mag ontvangen door zelf gemasseerd te worden. De meest ontspannende en zachte massage die je zal tegenkomen is de Abhyanga, de Ayurvedische oliemassage.

 

En die kan ik jou aanleren! In 2 dagen leer ik je deze heerlijk zachte oliebehandeling. Samen met de andere aanwezigen van de workshop (alleen vrouwen) gaan we op elkaar oefenen, genieten van een lekkere Ayurvedische lunch en krijg je bij afronding een certificaat mee naar huis.  

Mijn ervaring met abhyanga geven

Soms voel ik nog steeds een beetje spanning voorafgaand aan het geven van een behandeling. Omdat het een nieuwe klant is, ik denk dat ik moe ben, mijn hoofd vol zit met privé zaken - en het voelt alsof ik de behandeling niet aan zou kunnen.

 

Maar vanaf het moment dat de klant op de behandeltafel ligt en ik de olie over het lichaam uitgiet, glijdt de stress van het leven van mij af. Naarmate je begint met masseren, merk je dat je eigen lichaam ook zacht wordt. Mijn ademhaling wordt langzamer, de geest is rustiger en ik voel me meer en meer terugkomen in mijn lichaam.

 

Deze massage is voor ons beiden zo heilzaam!

preview voetmassage

Zie de video voor een stukje van de voetmassage zoals jij ook gaat leren. Zie je hoe heerlijk zacht en glimmend van de olie de voet is? Je gaat ook leren over welke olie geschikt is, hoeveel je gaat gebruiken en de aanpassingen per lichaamstype. 


Inhoud cursus

Er zijn ook genoeg ''hoofdelijke'' en doelmatige massages, waarbij je je hoofd er goed bij moet houden en/of bezig bent een specifiek ongemak op te lossen (zoals vastzittende spieren). Maar deze Ayurvedische massage, Abhyanga, is een holistische massage waarbij het lichaam in zijn geheel wordt aangepakt. Kleine ongemakken lossen zich vaak vanzelf al op, doordat je een diepe energetische rust in het lichaam wrijft en hierbij aan elk onderdeel een gelijke aandacht geeft. Je helpt de persoon op de tafel uit haar hoofd en in haar lichaam te komen, en zo een moment van totale ontprikkeling te ervaren. 

 

Je gaat leren werken middels een bepaalde volgorde en regels die je moet volgen tijdens het geven van deze ontspanningsmassage. Het is geen volledig intuïtieve massage. De handelingen van deze massage zijn het volgen en (her-)activeren van de belangrijkste energiebanen, rekening houdende met de balans van de persoon op de tafel, en op de juiste plek (en zoveel als lukt) de juiste olie via de huid in te masseren.

 • We starten op met ofwel een kennismaking, terugblik op de vorige dag of andere relevante vragen
 • Vervolgens gaan we aan de slag met het te masseren lichaamsdeel
 • Ik demonstreer de grepen op 1 van jullie en dit wordt gefilmd
 • Vervolgens zijn jullie aan de beurt, en als de ene klaar is, wordt er gewisseld en mag de ander gaan liggen en ontvangen
 • We lunchen of dineren met elkaar, en waarschijnlijk word ik overspoeld met allemaal Ayurvedische / massage of ondernemers vraagstukken. Kom maar op! Ik deel graag mijn kennis en ervaring.
 • Aan het einde van de cursus herhalen we de lastige stukken of als er tijd is het hele lichaam
 • Tot slot krijg je een certificaat mee 
 • En dan mag je het nu zelf gaan doen. Lekker veel oefenen op je vrienden en familie en vertrouwd raken met deze zalige oliemassage

Doelgroep

Heb je ervaring nodig? Nee, zeker niet. Geen enkele vorm van massage ervaring of kennis van de Ayurveda is nodig. Ik geef je alles mee wat je nodig hebt om deze massage te geven, ongeacht je ervaring of vooropleiding. Ik ga dan ook geen minimaal opleidingsniveau vragen. Ik ben zelf HBO geschoold (als Ayurvedic Practicioner), en zal de cursus op eigen werk- en denkniveau aanbieden. Als je iets niet begrijpt, kan je dit altijd vragen, ik neem graag de tijd voor je. 

 

Of je het nu professioneel of privé wil toepassen, ongeacht je leeftijd, deze cursus is ook voor jou. Het is ook een fijne introductie in de Ayurveda, en de wereld van masseren, naast dat je er ook na even oefenen al mee kan beginnen in een eventueel eigen praktijk. Enige vereiste is dat je fysiek gezien vrouwelijk bent, gezien de Ayurveda daar strenge regels voor heeft en ook om zo een geborgen sfeer te creëren waar alle deelnemers zich veilig en vrij voelen. 

 

Leerdoelen

 • Zelfstandig uitvoeren van een abhyanga massage
 • Begrijpen en kunnen toepassen van Ayurvedische basis theorie
 • Soorten Ayurvedische oliën en hun toepassing
 • Afschermen en afstemmen op energetisch niveau met de gemasseerde
 • Veiligheid voor masseur en gemasseerde

Optioneel: praktisch aanbieden van de dienst, vindbaarheid, do's en don'ts in een massagepraktijk, benodigde hulpmiddelen en financiën. Dit punt is optioneel en afhankelijk van de vragen en cursisten van cursisten. Ik help je graag met het in de praktijk brengen van het geleerde, zodat je sneller en succesvoller aan de slag kan gaan in eigen praktijk of je eigen netwerk. Je kan me werkelijk alles vragen over hoe ik als ondernemer ben gegroeid naar het hebben van een succesvolle praktijk. Dat gun ik jou ook. Er zijn ook cursussen met deelnemers die het voornamelijk privé willen aanbieden in eigen netwerk, dan is er geen vraag naar dit punt en zal ik het ook overslaan. Vandaar het optionele karakter. 

 

Studiebelasting

 • Twee lesdagen: 2 x 8.5 uur
 • Zelfstudie / oefenen:  6-15 uur oefenen op eigen omgeving om de volgorde en grepen helemaal uit het hoofd te kunnen (let op: deze tijd is een indicatie, de ene cursist heeft meer of minder tijd nodig dan de ander).

Certificaat

Op de laatste dag van de cursus krijg je na afloop een certificaat mee die we beiden ondertekenen. Dit certificaat laat zien dat je hebt meegedaan en de cursus succesvol hebt afgerond. Er wordt geen examen afgenomen. We sluiten de cursus wel af met of er nog vragen of moeilijkheden zijn, en pas nadat het jullie allemaal voldoende duidelijk is is de cursus afgelopen. Ik heb graag dat je met genoeg kennis en ervaring weer naar huis gaat, zodat je de massage zo snel en goed mogelijk onder de knie hebt. 


Sfeerimpressie


data cursus

2024

 • 15 & 16 juni
  VOL
 • 7 & 8 september 
  Nog 3 plekken beschikbaar
 • 2 & 3 november 
  Open voor inschrijving

2025

 • 25 & 26 januari
  Open voor inschrijving
 • 8 & 9 maart
  Open voor inschrijving
 • 17 & 18 mei
  Open voor inschrijving
 • 12 & 13 juli
  Open voor inschrijving
 • 6 & 7 september
  Open voor inschrijving

Elke cursusdag duurt van 9:00 - 17:00 en is incl. warme Ayurvedische (vega) lunch.


PRivé cursus

Wil je graag samen met je collega. vriendin of partner deze cursus volgen? Of met je eigen geselecteerde clubje? Dat is zeker mogelijk!

 

Op doordeweekse dagen kan je de cursus samen volgen bij mij in de praktijk op dagen en tijden die jullie zelf kiezen. De inhoud van de cursus blijft hetzelfde, en uiteraard is het incl. de warme ayurvedische lunch. Lees verder voor meer info:

 

Voor 2 deelnemers:

 • Tijdsduur: 2x 4.5 uur of 1x 9 uur
 • Kosten: €400,- ex btw p.p.

Voor 3-6 deelnemers: 

 • Tijdsduur: 2x 8-9 uur
 • Kosten €350,- ex btw p.p.

reviews

Aanmelden

Er is plek voor 3-6 cursisten per keer, ivm mijn voorkeur voor een kleine/vertrouwde groep en meer persoonlijke aandacht van mij naar jullie. Geen massacursus dus gelukkig! Wel is de cursus hierdoor eerder vol, dus geef je snel op. 

 

Klik hier voor de algemene- en annuleringsvoorwaarden en hieronder op de knop ''ik doe mee'' om je aan te melden.


Kosten en inhoud

425,- (excl. btw)

 

(tot 1 juni 2024 geldt het oude tarief van 375.- excl. voor deze cursus)

 

Betaling vindt plaats middels een factuur die je wordt toegezonden binnen 3 werkdagen na inschrijving. 

 

Wat krijg je hiervoor terug? 

- werkboek met uitleg over ayurvedische massage, lichaamstypes en hun verschillende behandeling, en uiteraard de verschillende massagegrepen uitgelegd

- fruit

- koffie/thee

- warme Ayurvedische vega & vegan lunch

- certificaat ter afronding

- en bovenal: een erg ontspannende cursus, waarin je zelf ook heerlijk mag liggen, ontvangen en bijkomen. 


Locatie

Praktijk Marmamama (gevestigd in buurtcentrum Huis van Vrede)

Trumanlaan 70

3527 BR Utrecht