Shirodhara: een psychospirituele massage

Misschien wel de meest unieke en bijzondere behandeling uit de Ayurveda. Stel je een warme stroom olie of warme melk (ksheerdhara) voor die onafgebroken over je voorhoofd stroomt en je langzaam in een zeer diepe staat van ontspanning of in sommige gevallen zelfs trance brengt. Shiro betekent hoofd, en dhara betekent (continue) stroom. Tijdens de behandeling ligt je hoofd iets naar achteren gekanteld zodat de olie via je haarlijn, haar, en kruin naar beneden stroomt en wordt opgevangen. Na afloop krijg je de olie weer mee terug, om als lichaamsolie te gebruiken. 

 

Uitleg Ayurveda

Volgens de Ayurveda is shirodhara in het bijzonder aan te raden in de volgende situaties: 

- Langdurige stress

- Teveel activiteit en drukte in het hoofd

- Bij hoofdpijn en migraine

- Bij slapeloosheid en angst

- Overprikkeld zenuwstelsel

- Ter afsluiting van een detox,  na een heftige periode of ziektebed (zie wel de kolom contra-indicaties)

 

De werking van shirodhara in Ayurvedische termen:

- Balanceert Vata

- Reinigt chakra's en opent in het bijzonder het 6e chakra

- Verhoogt Prana

- Verbetert spirituele groei

- Opent de marmapunten op het hoofd

- Activeert nadi's

 

Samenvattend is shirodhara het meest geschikt voor mensen met een verhoogde vata of pitta. Mensen met een verhoogde kapha kunnen beter eerst contact met mij op nemen. Wil je weten wat jouw constitutie is, voordat of zonder dat je een shirodhara ondergaat? Plan dan een kort consult in voor een meting. 

Moderne wetenschap

In termen van de moderne wetenschap valt er ook veel goeds over shirodhara te zeggen. Zo lees je hier dat bij test subjecten tijdens en na een behandeling het volgende werd waargenomen: 
- Een toename in Alpha (hersen) golven

- Meer coherente hersengolven
- Gedaalde hartslag, bloeddruk en ademhaling

- Significante verbetering van stresslevels en humeur

 

Vergelijkbare resultaten worden ook waargenomen bij vrijwilligers die in diepe meditatie verkeerden. Met als verschil dat het effect van shirodhara langer aanhoudt en zich niet beperkt tot het moment van behandeling of meditatie.

 

De effecten van Shirodhara lijken sterk op wat men ervaart na sessies neurofeedback, wat met electroden en binaural beats ook je geest een stevige reset geeft. Het lijkt hetzelfde, het proces is echter volledig anders en vrij van straling en apparatuur. De uitkomsten echter zijn zeer vergelijkbaar. 

Contra-indicaties

- Zwangerschap

- Nekklachten / whiplash

- Lage bloeddruk

- Epilepsie

- Hersentumor (verleden)

- Hersenoperatie (verleden)

- Beschadigde hoofdhuid

- Cranio-sacraal therapie

- Diabetes type 1 of 2

- Belangrijke afspraken of langdurige deelname verkeer na afloop behandeling

 

Houdt rekening met de mogelijkheid dat als je gekleurd haar, permanent, extensions of weaves hebt de hoeveelheid olie de kwaliteit hiervan beïnvloedt. 

 

Shirodhara is niet zomaar een massage, maar een hele bijzondere en unieke behandeling die veel teweeg bij je kan brengen. Daarom is een belangrijk onderdeel van je afspraak ook het in stilte bijkomen van de oliestroom door in alle rust en zonder haast even te zitten en een kop thee te drinken voordat je de deur uit gaat.