Basti: lokale olie therapie

Ayurvedische benadering

Basti betekent ''structuur dat iets vasthoudt''. In het geval van deze therapie heeft het betrekking op de medicinale olie die lokaal wordt toegebracht om door het te behandelen lichaamsdeel opgenomen te worden. 

 

Basti's worden veel gegeven in het geval van osteoarthritis, dan heet het een Janu (knie) basti, of naam van het andere getroffen gewricht. Ook kunnen basti's op het oog worden gegeven, dat heet dan Netra Tarpana. Maar ook de onderbuik, hartstreek en bovenrug zijn veelvoorkomende locaties voor Basti therapie.  

Verloop afspraak

Voor het beste resultaat word de behandeling 3x in een week aangeboden, en na deze week geëvalueerd. 

 

Voorafgaand aan de basti's vind wel eerst een consult plaats om de balans/ dosha's en dhatu's (m.n. ashti dhatu) te achterhalen zodat beste behandeling en olie kan worden bepaald. 

 

Tijdens de basti behandeling kom je binnen, mag je even zitten als je wil of gelijk op de tafel komen liggen en word je voorkant- en achterkant lichaam ingesmeerd met dezelfde kruidenolie als de basti. Vervolgens wordt de deegbolus op het te behandelen lichaamsdeel gelegd en de kruidenolie ingeschonken. Je blijft zo ongeveer 30 minuten liggen. De olie word opgevangen en krijg je mee naar huis voor de volgende behandeling. 

(contra-)indicaties

Indicaties knie:

- osteoartritis

- lopersknie

- osgood-schlatter

- verzwikking / kneuzing / scheuren banden

- gescheurde meniscus

- teveel vocht in de knieën 

 

Indicaties oog:

- stijve ogen

- zeer droge ogen

- oog schade

- uitvallen wimpers

- moeilijk openen/sluiten ogen

- cellulitis in het oog

- conjunctivitis

- glaucoom

- pijnlijke ogen

- vuile ogen

 

contra-indicaties oog:

- extreme weersomstandigheden

- na sporten/ fysieke uitputting / haasten

- ernstige pijn in het oog