Ayurveda & Corona

Vrijwel alles in onze maatschappij staat in het teken van Covid-19, ofwel het coronavirus. De maatregelen die tot nu toe getroffen zijn werken goed tegen het beheersen van de verspreiding, maar de specifieke kuur tegen het virus moet nog gevonden worden. Op internet circuleert daarom allerlei onzin over zogenaamde therapieën en medicijnen. Een aantal van deze interventies komen ook terug in deze blog, maar zijn niet hét medicijn tegen Covid-19. Hoe zit dat? En wat kan je dan wel doen?

Een tuin floreert wanneer er een gezond evenwicht en samenwerking is tussen alle levensvormen, het is een synergetisch geheel in plaats van de som der delen.
Een tuin floreert wanneer er een gezond evenwicht en samenwerking is tussen alle levensvormen, het is een synergetisch geheel in plaats van de som der delen.

In een Ayurvedisch behandelplan is er – in tegenstelling tot het westerse gezondheidssysteem - nooit één medicijn die iemands probleem oplost. De aanpak is holistisch, dat wil zeggen dat je jezelf in zijn geheel in balans brengt. Je weerstand wordt hersteld, de rommel die het virus veroorzaakt wordt opgeruimd, de vermenigvuldiging van het virus wordt tegengegaan, je organen worden versterkt en er wordt een minder aantrekkelijk milieu voor virussen gecreëerd. En heel belangrijk: behandeling van wat voor klacht dan ook verschilt per persoon. Daarom kan ik in deze blog ook niet claimen dat ik weet hoe het virus te genezen is. Dit specifieke virus komt ook niet voor in de Ayurvedische literatuur, omdat het nieuw is. Bij een onbekende of nieuwe ziekte is de behandeling dan gericht op hetgeen dat we wel weten over virale infecties en de uitwerking van dit specifieke virus. Ik ga in op de Ayurvedische methode om weerstand te verhogen, de twee belangrijkste negatieve effecten die het virus op je lichaamscellen heeft: verzuring en DNA schade, vermenigvuldiging tegengaan en tot slot benoem ik een aantal handige do’s en dont’s.

Weerstand verhogen

Mensen met auto-immuunziektes of gerelateerde aandoeningen zijn vatbaarder voor virussen omdat de medicatie die zij gebruiken hun immuunsysteem onderdrukt. Precies wat je niet moet hebben als je  het coronavirus hebt, maar het alternatief is niet veel beter. En we hebben de bevolkingsgroepen die van nature of leeftijd een relatief zwakkere weerstand hebben. Bij een gezonde weerstand zal de impact van het virus minder groot zijn, en je lichaam heeft het virus ook eerder onder de duim.

Een aantal Ayurvedische kruiden ter bevordering van een goede weerstand:

Heerlijke golden milk (bron: Holistik)
Heerlijke golden milk (bron: Holistik)
 • guduchi (tinospora cordifolia)   
 • ashwagandha (withania somnifera) of Indiase ginseng
 • tulsi (ocumum tenuiflorum) of heilige basilicum
 • kurkuma (curcuma longa) of geelwortel

Al deze kruiden kan je online bestellen en in de meeste toko’s kopen. Je kan er thee van zetten, als kruid door je eten doen, of in capsulevorm innemen. Ook lekker is een kopje ‘Golden Milk’’ voor het slapen gaan, hier zit onder andere kurkuma in, en je kan er allerlei neutraal smakende kruiden (zoals ashwagandha) bijdoen zodat het medicinaal nog meer goeds doet.

 

Interessant feit: Tulsi heeft tijdens de Sars uitbraak een rol heeft gespeeld in de Ayurvedische behandeling in India [1]. En voor wie het nog niet wist: Sars zit in dezelfde familie virussen als het coronavirus, dus misschien is tulsi ook een aanwijzing naar de COVID-19 bestrijding. Daarnaast speelt tulsi ook een rol in de Ayurvedische behandeling van reuma en malaria[2], dezelfde aandoeningen waar de medisch-wetenschappelijke medicijn chloroquine of remdesivir tegen worden gebruikt, die in de medisch-wetenschappelijke context ook worden onderzocht als behandeling tegen corona.  

''Baking soda is niet hét medicijn tegen corona, maar helpt je lichaam wel aanzienlijk in de strijd''

Verzuring tegengaan

Wanneer het virus zich hecht aan een van je lichaamscellen, reageert het lichaam door er witte bloedcellen op af te sturen. Het doel is de ‘’indringer’’ te uit te schakelen met informatie over een eerdere besmetting. Covid-19 is nieuw, dus die informatie is er niet waardoor de witte bloedcellen niets bereiken en afsterven. Tijdens dit proces komt het DNA van deze cellen vrij, rommel die zorgt voor een lagere Ph-waarde, ofwel je lichaam verzuurt. In kleine hoeveelheden is het lichaam nog wel in staat om dit af te voeren, maar in dit geval (en zeker bij de typische westerse ongezonde levensstijl) is het snel te veel voor het lichaam en wordt het opgeslagen. Een verzuurd lichaam is het ideale klimaat voor virussen, een lichaam met een neutrale of hogere Ph-waarde is juist beter resistent.

 

Om je Ph-waarde weer op het gewenste niveau te krijgen is het belangrijk de afvalzuren te neutraliseren. Het lichaam doet dit al  uit zichzelf door  natrium bicarbonaat aan te maken, maar  dat is in dit geval niet genoeg. Je kan je lichaam een handje helpen door dit zelf in te nemen. Dit middeltje kan je gewoon kopen in de supermarkt onder de naam baking soda of  natriumbicarbonaat. Het tegenovergestelde van zuur is alkalisch (of basisch), en dit middel is zeer alkalisch. Perfect dus. Belangrijk om te vermelden is dat dit niet hét middel is tegen het coronavirus. Het is bedoeld ter ondersteuning van je lichaam in de strijd en om de ontstane rommel op te ruimen. Uiteraard kan je ook meer gewone voeding met hoge alkalische waarde innemen. 

 

DNA beschadiging voorkomen

Wanneer een cel geïnfecteerd raakt door een virus kan het proberen zichzelf te beschadigen om zo de vermenigvuldiging van een virus tegen te gaan. Het is fijn als dit lukt natuurlijk, maar het bijproduct van deze actie zijn vrije radicalen: moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Dat betekent dat ze heel snel reageren op en hechten aan andere stoffen zoals bijvoorbeeld eiwitten. Een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam is ons DNA. En als dat beschadigd raakt heeft dit allerlei lichamelijke ongemakken en ziektes of erger als gevolg.

 Vrije radicalen kunnen worden gestabiliseerd door antioxidanten, die term ken je misschien wel. Antioxidanten doneren één van hun eigen elektronen aan de instabiele moleculen, waardoor ze stabiliseren en dus geen schade meer kunnen aanrichten.  Antioxidanten vind je terug in heel veel voeding en kruiden. Ayurvedische kruiden rijk aan antioxidanten (te koop in de toko of online): 

 • triphala (mix van drie Ayurvedische kruiden: haritaki, bibhitaki en amlaki)
 • mukta pishti
 • kurkuma (geelwortel) 

Vermenigvuldiging van het virus tegengaan

Wanneer het virus er wel in slaagt de celdeling over te nemen, creëert het in zeer rap tempo allerlei nieuwe virusdeeltjes die zich verspreiden door het lichaam om nieuwe cellen te infecteren. Zo wordt het lichaam dus steeds zwakker en zieker. Deze snelle en ongezonde celdeling moet dus gestopt worden. Wanneer de cellen ook nog eens zijn beschadigd (maar nog net genoeg werken om zich wel te delen), wordt het nog gevaarlijker. Dan spreken we over snel delende gemuteerde cellen, ofwel de basis van kanker. De behandeling van kanker in de Ayurveda heeft dan ook veel overlap met algemene virale behandelingen. Het wordt ook wel een van de moeilijkst geneesbare ziektes genoemd, met een reden. Er is overigens geen verband gelegd tussen het coronavirus en kanker, maar een bekend virus wat dit wel doet is bijvoorbeeld HPV dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ayurvedische kruiden bij snelle (gemuteerde) celdeling door virale infecties of kanker zijn:

 • bhumi amla (phyllanthys niruri)
 • bhallatak (semecarpus anacardium)

NB: bhallatak is niet zomaar te verkrijgen in Nederland omdat het hier verboden is. Bij verkeerd gebruik kan het namelijk giftig of zelfs dodelijk zijn. Het is dus niet iets om zelfstandig te gebruiken, een gespecialiseerde Ayurvedische arts kan je hier meer over uitleggen.

 

Do’s en dont's

 DO  ~  Versterk je lever. Vaak heeft de lever veel te verduren bij virussen, dus die kan voor de zekerheid – en in het algemeen – wel een steuntje in de rug gebruiken. Ayurvedische kruiden ter versterking van de lever zijn:

 • svertia chirata
 • euphobia
 • dugdika

Svertia chirata wordt ook gegeven wanneer de oorzaak van de kwaal niet gevonden kan worden, dus het is ook handig wanneer je niet zeker weet of je met het coronavirus besmet bent. Net als tulsi speelt dit kruid ook een belangrijke rol in de Ayurvedische behandeling van reuma en malaria. Weer een punt van overlap dus.


DO  ~  Was je handen regelmatig. Liever met alcohol dan zeep en in stromend water van minimaal 25 graden. Was je wel met zeep? Verzorg je handen dan goed, want droge handen en kloven zijn fijne plekken voor een virus om zich in te verstoppen.

 

DO  ~  Reinig gedeelde oppervlakken met bleekmiddel of waterstofperoxide.

 

DO  ~  Drink regelmatig en zo heet als drinkbaar is. Idealiter om de 1,5/2 uur. Heet water beschadigt de structuur van de geïnfecteerde cel.

DON’T  ~   Niet te snel paracetamol gebruiken. Een hogere lichaamstemperatuur is namelijk een onaangenaam klimaat voor virussen en duidt erop dat het lichaam hard aan het vechten is tegen het virus. Begin daarom altijd eerst met koude lappen om het proces van koorts draaglijker te maken voor je overschakelt op koorts verlagende middelen.

 

DON’T  ~  Geen stress! Angst en paniek onderdrukken ons immuunsysteem, dus blijf rustig en laat je niet teveel beïnvloeden door negatieve berichtgeving of geluiden uit je omgeving.


En tot slot:

 

Nu we meer thuis zijn hebben we hopelijk ook meer tijd om goed eten voor ons zelf klaar te maken.

Dus kook vers, gezond en bij voorkeur ayurvedisch! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Ward Simoni (maandag, 22 november 2021 21:16)

  Beste,
  Mijn ervaring werkt beter en beter naar een gevoel toe dat onze solar plexus serieus uit zijn balans wordt getrokken en daardoor de levensenergie afneemt. Corona is een geheel van opstakels in de tijd, straling en materie.
  Dank u voor de recepten van hierboven en bevestigingen mijn intuïtie van de pit van het leven.
  Vele groeten,
  Ward Simoni

 • #2

  Marlise (Marmamama) (maandag, 06 december 2021 13:19)

  Ha Ward,
  Bedankt voor je reactie. Fijn dat je bevestiging vindt in mijn blog, hopelijk heb je er veel aan. Het is zeker belangrijk om levensenergie (prana) sterk en in balans te houden. Verse voeding, dat nog rijk is aan prana, is dan ook erg belangrijk. Wat je zegt over onze solar plexus, en de obstakels die je noemt kan ik niet hier bevestigen, gezien daar in mijn opleiding en naslagwerk in relatie tot corona niets over is genoemd. Wie weet komt dat nog.
  Graag gedaan, en blijf de pit in het leven houden!
  Warme groet,
  Marlise