Recept zelf Ayurvedische massage olie/grita maken

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent om zelf olie te maken! Ook is het lezen van deze blog interessant als je wil weten hoe ik de olie maak die je in mijn webshop kunt kopen. Ik houd het lekker beknopt, geen ellenlange intro en dus vooral praktisch. Wil je er meer over weten, mail me dan vooral. Wat ook leuk is, is om langs te komen voor een consult, en dan maak ik een speciaal op jou toegepaste kruidenolie en kan je me de oren van het hoofd vragen ;-)

 

Benodigdheden voor een flesje van 250 ml: 

 • 300 ml sesamolie (evt. een mix met castorolie en amandelolie)
 • Vergiet
 • Twee pannen (een iets groter dan de ander voor au-bain-marie methode)
 • Trechter
 • Door jou gekozen kruiden (100g)
 • Een flesje met dop
 • Keukenpapier (geen wc-papier)

Bereidingswijze: 

 

Giet 600ml water in een kleine pan (pan 1) en voeg 50g kruiden toe

Breng het water aan de kook en dek de pan nooit af met een deksel

Laat het brouwsel indikken tot het is gehalveerd

Voeg de 300ml olie toe en laat meekoken

Let op: blijf regelmatig pan 1 checken. Zodra het water volledig verdampt is zal de olie boven de 100 graden uitkomen en worden de kruiden gefrituurd: dat willen we niet. 

Als het lijkt alsof het merendeel van het water is verdampt zet je het vuur af

Laat het mengsel even afkoelen tot het niet meer heet maar warm is

 

Plaats een velletje keukenpapier in een vergiet, en zet dit vergiet boven pan 2

Giet het brouwsel incl. de daarin meegekookte kruiden in het vergiet

De kruiden blijven achter het keukenpapier hangen, terwijl de kruidenolie doorlekt

Het kan dat er nog een klein beetje water in zit, dit geeft nog niet

Voeg de nog ongebruikte 50g kruiden toe aan de olie in pan 2

Was pan 1 af en vul met water, zet deze op het vuur

Plaats pan 2 in pan 1, en laat de au-bain-marie het werk doen

De temperatuur van de olie - mits er genoeg water in pan 1 zit, zal hierdoor nooit boven de 100 graden komen

Eventuele restanten water zullen verdampen

Na minimaal 3 uur zet je het vuur af en laat het mengsel afkoelen van heet naar warm

 

Giet het water uit pan 1, droog goed af, en plaats het vergiet met een nieuw keukenpapiertje erboven

Giet het oliemengsel met kruiden uit pan 2 door het vergiet met keukenpapier in pan 1

Giet de ''schone'' olie (gefilterd van kruiden) met behulp van een trechter in het flesje

 Je olie is klaar! Smeren/genieten maar!

 

 Tips en toelichting: 

 • De foto's die je ziet zijn van verschillende batches olie. Je ziet zowel de ingrediënten van de vata massage olie, de pitta massage olie en een 'klaar' kapha massage olie flesje. Ik maak mijn olien in grotere hoeveelheden, dus de foto's gaan ook over pannen met zeker 4-5 liter aan oliën of water. Verkijk je hier dus niet op, houd je gewoon aan de voorgeschreven hoeveelheden. 
 • Je kan ook een kaasdoek/ hydrofiel doek gebruiken om de olie te filteren. Dit werkt beter dan keukenpapier, maar het is zo slecht voor je wasmachine als het zo doordrenkt is van olie. Als je het wel met een doek doet, voeg dan extra azijn en baking soda toe en was op 90 graden. Dan zal het grootste gedeelte of zelfs alle olie uit het doek verwijdert zijn. 
 • Heb je een chocolade fondue of een slowcooker thuis? Dan kan je in plaats van de olie en kruiden au-bain-marie te verwarmen, ook het geheel hier in doen. Scheelt gas, en je kan het zelfs een hele nacht laten trekken - dat doe ik - omdat je het water level niet in de gaten hoeft te houden of het gas laat branden (nooit handig als je slaapt..). 
 • Welke kruiden moet je kiezen? Ga in eerste instantie gewoon voor wat je lekker vind ruiken. Wil je er een olie met medicinale werking, of balancerend effect op jouw dosha van maken, plan dan een consult bij me in zodat ik je huidige balans kan vaststellen en er een kruidenadvies (en dieetadvies of heerlijke Ayurvedische massage) bij kan geven. 
 • Welke olie moet je kiezen? Sowieso moet er op zijn minst wat sesamolie inzitten. Verder kan je kiezen uit allerlei oliën zoals: kokosolie, amandelolie, castorolie (ook bij mij te bestellen), mosterdolie. Castorolie, ook wel wonderolie genoemd, is heel dik en vettig en heeft een sterk huidherstellende werking (bijv. bij striemen, zwangerschap, littekens). Dit wordt afgeraden voor mensen met een hoge pitta (innerlijk vuur, hoge ontstekingslevels), evenals de mosterdolie. Kokosolie daarentegen werkt heerlijk verkoelend, en amandelolie kan eigenlijk altijd wel (tenzij er sprake is van overgewicht, hart- en vaatziekten of andere kapha-gerelateerde aandoeningen). 

 

Tot slot: uiteraard wil ik ook de olie voor je inmasseren, en dan kan je lekker de olie die ik al heb gemaakt op je huid krijgen. Wil je een afspraak maken voor een Ayurvedische olie behandeling, massage of zwangerschapsmassage in mijn praktijk in Utrecht, kijk dan hier voor de online agenda wanneer er plek is voor je. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Wessel Knol (dinsdag, 23 november 2021 10:45)

  Wat een leuke site. Heeft u een opleiding gevolgd voor ayurvedische massage. Of om de oliën te maken. Heb zelf basis opleiding van ayurveda gedaan.

 • #2

  Marlise (maandag, 06 december 2021 13:10)

  Ha Wessel! Dankjewel! Ik heb een Ayurvedische massage opleiding gedaan, en ben nu bijna klaar met de opleiding tot Ayurvedisch behandelaar /therapeut. In beide opleidingen, maar in de huidige het meest/best komt ook de olie aan bod. Welke basis opleiding heb jij gedaan? En waar?
  Groetjes Marlise (Marmamama)