Wat leuk dat je geïnteresseerd bent om je eigen Ayurvedische olie te maken! Ayurvedische oliën, ook wel taila’s genoemd, zijn veel meer dan gewone kruidenoliën. In de Ayurvedische geneeskunde spelen ze een essentiële rol in het helen en in balans brengen van lichaam en geest. Het gebruik van een op de juiste manier bereide Ayurvedische olie kan helpen om de drie dosha’s—vata, pitta en kapha—in balans te brengen. Ze kunnen ook gebruikt worden voor dagelijkse zelfmassage (abhyanga) om het lichaam te voeden, stress te verminderen en de huid te verzorgen. De olie is zo bijzonder en heilzaam, dat er soms discussie is wat nou eigenlijk belangrijker is tijdens Ayurvedische massage: de grepen of de medicinale olie.
Dat komt door de intensieve bereidingswijze waarbij kruiden hun actieve bestanddelen overdragen aan een dragerolie zoals sesam- of amandelolie. Bepaalde plantdelen kunnen namelijk alleen maar via koude extractie van de plant in de dragerolie komen, andere delen alleen via warme extractie en tot slot heb je ook delen die juist alleen via water uit de plant getrokken kunnen worden. Het proces van olie maken is dus anders dan bij een maceraat, waarbij de kruiden alleen worden geweekt in olie. In de Ayurvedische bereidingswijze worden er dus nog meer methoden van extractie toegepast, zodat het maximale uit de kruiden kan worden gehaald. De kruiden kunnen zo hun volledige kracht vrijgeven.
In deze blog leer je stap voor stap hoe je deze geweldige olie zelf maakt.
Benodigdheden
Voor een flesje van 250ml:
- 300 ml sesamolie (of een mix van amandelolie of kokosolie, afhankelijk van je voorkeur)
- Vergiet
- Twee pannen (een grotere voor de au-bain-marie methode)
- Trechter
- 100 g door jou gekozen kruiden
- Een flesje met dop
- Keukenpapier (of een kaasdoek/hydrofiel doek)
- Keukenpapier of een doek voor het filteren
Bereiding
Stap 1: Bereid een kruidenaftreksel
- Giet 600 ml water in een kleine pan (pan 1) en voeg 50 g kruiden toe.
- Breng het water aan de kook zonder een deksel te gebruiken.
- Laat het mengsel koken totdat het water gehalveerd is (ongeveer 30-45 minuten).
Stap 2: Olie toevoegen
- Voeg 300 ml sesamolie (of een mix van amandel- en kokosolie) toe aan het kruidenaftreksel.
- Laat de olie rustig meekoken terwijl je het mengsel goed in de gaten houdt. Zodra het meeste water verdampt is, zal de olie boven de 100 graden kunnen uitkomen, en kunnen de kruiden gaan frituren. Let op dat dit niet gebeurt.
- Zet het vuur uit zodra het merendeel van het water is verdampt en laat het mengsel afkoelen tot het niet meer heet, maar nog wel warm is.
Stap 3: Filteren van de kruiden
- Plaats een vergiet met keukenpapier (of een kaasdoek/hydrofiele doek) boven pan 2.
- Giet het kruidenmengsel door het vergiet, zodat de kruiden achterblijven en de olie doorloopt.
- Er kan nog wat water in de olie zitten, maar dit verdampt in de volgende stap.
Stap 4: Au-bain-marie verwarming
- Voeg de resterende 50 g kruiden toe aan de olie in pan 2.
- Vul pan 1 met water en plaats pan 2 in pan 1 voor de au-bain-marie methode.
- Verwarm het mengsel minimaal 3 uur op een laag vuur. Hierdoor zal de olie niet boven de 100 graden komen, en zal het resterende water verdampen zonder dat de kruiden gefrituurd worden.
Stap 5: Filteren en bottelen
- Nadat de olie minimaal 3 uur heeft getrokken, zet je het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen.
- Giet de olie door een nieuw vel keukenpapier of kaasdoek in een andere pan.
- Gebruik een trechter om de gefilterde olie in een flesje te gieten.
Je olie is klaar! Smeren/genieten maar!
TIPS & Toelichting
Hoewel het filteren met keukenpapier een handige optie is, werkt een kaasdoek of hydrofiel doek vaak beter voor een grondige filtering. Wees je er wel van bewust dat als je een doek gebruikt, deze moeilijk schoon te krijgen is. Was het doek met extra azijn en baking soda op 90 graden om zoveel mogelijk olie te verwijderen.
Een slowcooker of chocoladefondue als alternatief: Als je een slowcooker of chocoladefondue hebt, kun je deze gebruiken in plaats van de au-bain-marie methode. Dit scheelt gas en je kunt de olie en kruiden de hele nacht laten trekken zonder zorgen te maken over het waterniveau, zo hoef je het niet constant te bewaken.
Kruiden & olie
Kruiden: Voor het maken van je eigen Ayurvedische olie kun je in eerste instantie kruiden kiezen die je prettig vindt ruiken. Wil je echter specifieke kruiden gebruiken om je dosha’s te balanceren, dan is het goed om te weten welke kruiden het beste bij jouw type passen:
- Vata: Verwarmende kruiden zoals kaneel, gember, en ashwagandha zijn goed.
- Pitta: Kalmerende kruiden zoals rozenblaadjes, sandelhout, en koriander werken verkoelend.
- Kapha: Stimulerende kruiden zoals eucalyptus, tulsi en kurkuma helpen om kapha te balanceren.
Oliën: De basis van je Ayurvedische olie moet altijd een goede dragerolie zijn, zoals:
- Sesamolie: Voedend en verwarmend, ideaal voor de meeste dosha’s en vooral voor vata-typen.
- Amandelolie: Licht en veelzijdig, geschikt voor de meeste huidtypes.
- Kokosolie: Verkoelend en hydraterend, vooral geschikt voor mensen met een verhoogde pitta.
Voor hoogwaardige koudgeperste draagoliën, zoals sesamolie, amandelolie en kokosolie, kun je terecht bij mijn webshop. Bekijk hier bijvoorbeeld koudgeperste amandelolie of biologische sesamolie.
Ik hoop dat ik je genoeg tips en begeleiding heb gegeven om nu zelf je eigen Ayurvedische taila's te maken. Veel plezier met het maken ervan, en vooral ook veel smeer plezier!
Reactie schrijven
Wessel Knol (dinsdag, 23 november 2021 10:45)
Wat een leuke site. Heeft u een opleiding gevolgd voor ayurvedische massage. Of om de oliën te maken. Heb zelf basis opleiding van ayurveda gedaan.
Marlise (maandag, 06 december 2021 13:10)
Ha Wessel! Dankjewel! Ik heb een Ayurvedische massage opleiding gedaan, en ben nu bijna klaar met de opleiding tot Ayurvedisch behandelaar /therapeut. In beide opleidingen, maar in de huidige het meest/best komt ook de olie aan bod. Welke basis opleiding heb jij gedaan? En waar?
Groetjes Marlise (Marmamama)